Pier Paolo Pasolini: Mamma Roma | výstava

ukončená

Výstava fotografií Diva Caviccioliho a Angela Noviho organizovaná Talianskym kultúrnym inštitútom prenesie návštevníkov na nakrúcanie slávneho filmu Piera Paola Pasoliniho Mamma Roma s Annou Magnani v hlavnej úlohe. Film mal premiéru v roku 1962 na XXIII. Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach.

Mamma Roma je v poradí druhý Pasoliniho film. Je jadrom tzv. rímskej trilógie (Accattone, Mamma Roma, La ricotta), ktorá sa zrodila z lásky autora k tým najbiednejším a z jeho snahy pritiahnuť pozornosť na rýchlo sa meniace mestské periférie. Malé okrajové časti Ríma ako Casal Bertone al Quadraro či Parco degli Acquedotti tak vstupujú do filmovej histórie. Do úlohy Mammy Romy si Pasolini vybral stálicu talianskej kinematografie Annu Magnani. Vo filme stvárňuje postavu prostitútky a milujúcej matky, ktorá sa snaží vykúpiť zo starých hriechov a zabezpečiť lepšiu budúcnosť pre syna Ettoreho (Ettore Garofalo). Kúpi si dom na rímskom predmestí a začne predávať na miestnom trhu, ale svoj boj o nový začiatok a synovu záchranu nedokáže vyhrať. Film bol inšpirovaný novinovou správou o tragickej smrti mladého väzna Marcella Eliseiho vo väznici Regina Coeli. Režiséra príbeh natoľko zaujal, že sa rozhodol podľa neho nakrútiť záverečnú scénu filmu.

Fotografie pochádzajú z archívu Centro Cinema v Cesene a ich autormi sú Divo Cavicchioli (1924 – 1996) a Angelo Novi (1930 – 1997). Obidvaja spolupracovali s Pasolinim aj pri iných filmoch (Novi pri Evanjeliu sv. Matúša a Teoréme a Cavicchioli pri Dravcoch a vrabcoch). Dnes je ťažké určiť autorstvo jednotlivých fotografií, vieme si však pomôcť použitou technikou. Cavicchioli fotil na Rolleiflex (štvorcový negatív 6x6 cm), zatiaľ čo Novi, pôvodným povolaním fotoreportér, používal Leicu (obdĺžnikový negatív, 35 mm). S trochou odvahy môžeme pripísať štvorcové snímky Divovi Cavicchiolimu a obdĺžnikové Angelovi Novimu.

Výstava sa koná ako súčasť filmovej prehliadky pri príležitosti 100. výročia narodenia Piera Paola Pasoliniho a 60. výročia premiéry filmu Mamma Roma.

 

Fotogaléria