SENior kino

- SENior kino: Pre divákov v každom veku -

V Kine Lumière spúštame Filmový klub pre seniorov, v ktorom je pre všetkých vo veku nad 59 rokov zvýhodnené vstupné 3 eurá, za vstupné 3 eurá budú projekcie otvorené aj pre divákov bez vekového obmedzenia. Premietať sa bude pravidelne v utorky okolo 10.00 a piatky okolo 16.00 hod.

VSTUPNÉ

  • Základné vstupné (bez zliav): 3 €
Viac info

Zóna záujmu | SENior kino

The Zone of Interest; Jonathan Glazer, 2023, verzie: AT , ČT jazyky: deu, pol, yid

Rudolf, Hedwiga a ich štyri deti žijú vo veľkom dome s krásnou, udržiavanou záhradou. Každý deň si vychutnávajú spoločnú večeru, spomínajú na milované Taliansko, užívajú si víkendové výlety k vode a prechádzky s priateľmi. Spoza múrov ich domova sa však ozývajú znepokojujúce zvuky a občas niečí zúfalý krik. Pánom domu je totiž Rudolf Höss. Veliteľ koncentračného tábora v Osvienčime. Hoci sa vo filme nič strašné nedeje, z príbehu ide hrôza. „Chcem, aby to bol film tak trochu aj o nás. O tom, ako sa najviac bojíme toho, že by sme mohli byť ako Hedwiga a Rudolf. Aj oni boli ľudskými bytosťami,“ vysvetľuje Glazer svoje rozhodnutie zobraziť Hössa a jeho rodinu v čo možno najcivilnejšom svetle. Mrazivý film Jonathana Glazera o banalite zla si vďaka svojmu výnimočnému spracovaniu témy holocaustu odviezol Veľkú cenu z festivalu v Cannes.

V kinosálach K1 a K2 premietame tento film v obrazovom rozlíšení 4K. Zobraziť viac

2D AT ČT 15
Viac info

Samota | SENior kino

Einvera; Ninna Pálmadóttir, verzie: AT , ST

Osamelému Gunnarovi vyvlastní štát farmu, ktorá patrila jeho rodine po desaťročia. Toto miesto uprostred ničoho totiž čoskoro zaplaví nová priehrada. Muž sa lúči s rodným domom, farmou a stádom koní a za peniaze od štátu si kúpi dom v rušnom meste. Občas rozmýšľal o tom, že by tam odišiel, ale až doteraz sa k tomu neodvážil. A zrazu je tam. A úplne sám. Len s fotografiou rodičov, svojho milovaného šedáka Godiho a bratranca žijúceho v Kanade. Farma, hory a kone mu veľmi chýbajú. Čas trávi prechádzkami po meste a spoznávaním okolia. Stretáva 10-ročného Ariho, ktorý roznáša noviny a býva v dome oproti. Aj on trávi väčšinu dňa sám. Zisťujú, že napriek generačnému rozdielu sú si dosť podobní. A občas nerozumejú svetu okolo seba. Postupne formujúce sa priateľstvo má zásadný vplyv na ich ďalší život. Dlhometrážny debut Ninny Pálmadóttir je filmom o krivde, samote a priateľstve.

Zobraziť viac

2D AT ST 15