BABY kino

- kino pre rodičov -

Kino Lumière pripravilo cyklus prispôsobených filmových predstavení pre rodičov s bábätkami a malými deťmi pod názvom Baby kino, ktorému bude patriť každý utorok okolo 10:00. Je to čas a miesto, kde rodič môže ísť do kina i s kočíkom bez obavy, že by sa v prípade plaču niekto sťažoval na rušenie predstavenia. V Baby kine nikomu nevadí prebalenie dieťatka, hrkanie hrkálkami, detský blabot, smiech či zamrnčanie. Premietania majú výrazne zníženú hlasitosť (aby sa bábätkám dobre spinkalo) a v kinosále počas projekcie zostáva mierne svetlo.

Ide o model, či typ predstavení, ktorý funguje v mnohých kinách v zahraničí ba dokonca i v niektorých slovenských. Sme radi, že sa nám po Inkluzívnom kine pre deti (senzoricky prispôsobené projekcie pre deti s poruchou autistického spektra a ADHD) podarilo zaradiť do programovej štruktúry Kina Lumière i tieto špeciálne premietania pre rodičov. Chceme, aby aj rodičia na materskej mali možnosť navštevovať kino a sa „(kino)socializovať“ bez toho, aby museli nutne svoje deti „niekde odkladať“. Do programu budeme vyberať filmy z aktuálnej distribučnej ponuky, vyhýbať sa budeme titulom s výraznou či agresívnou zvukovou stopou. Je na každom rodičovi, aby posúdil, do akého veku dieťaťa je tento typ predstavení vhodný. Z nášho pohľadu sú to hlavne detičky vo veku do 16 mesiacov. Podstatné je, že výber filmov je určený rodičom, nejedná sa o detské predstavenia.

VSTUPNÉ

  • Základné vstupné: 7 €
  • Zľava na FK preukaz - 1, 50 €
  • Zľavy - Senior a seniorky, mládež do 15 r., ZŤP - 1 €
  • Zľava na Lumierku - 1 €
  • Za detičky samozrejme neplatíte!
Viac info

Priscilla | BABY kino

Priscilla; Sofia Coppola, 2023, verzie: ČT jazyky: eng

Držiteľka Oscara Sofia Coppola (Stratené v preklade) predstavuje odvrátenú tvár popovej ikony v štýlovom portréte jedného z najväčších milostných príbehov 20. storočia. Keď dospievajúca Priscilla Beaulieuová stretne na večierku Elvisa Presleyho, hviezdu rokenrolu, stane sa pre ňu niekým úplne nečakaným: vzrušujúcou láskou, spojencom v osamelosti, zraniteľným najlepším priateľom. Sofia Coppola v tomto hlboko precítenom a strhujúco detailnom portréte lásky, fantázie a slávy rozpráva Priscillinými očami neviditeľnú stránku veľkého amerického mýtu, ktorý mal podobu dlhých pytačiek a búrlivého manželstva. Je to jej ôsmy film a napísala ho podľa memoárov Priscilly Beaulieu Presley Elvis a ja. Cailee Spaeny bola za stvárnenie Priscilly nominovaná na Zlatý glóbus pre najlepšiu herečku v hranom filme – dráme.

Zobraziť viac

2D ČT 12
2DČT

30. 7. utorok

K1
7,00 10:15
Viac info

Zápisník alkoholičky | BABY kino

Zápisník alkoholičky; Dan Svátek, 2024, verzie: OR

Aké ľahké je podľahnúť závislosti, aké ťažké si ju pripustiť a potom sa z nej dostať? Zápisník alkoholičky je úprimnou filmovou spoveďou abstinujúcej alkoholičky a nemoralizujúcim pohľadom na to, ako pijú ženy. Rovnako ako v Úsmevoch smutných mužov v ňom režisér Dan Svátek vychádza zo skutočného príbehu a zachytáva nielen pád na spoločenské dno, ale aj momenty, ktorým sa nejde nezasmiať. V hlavnej úlohe exceluje Tereza Ramba. Film Zápisník alkoholičky režiséra Dana Svátka sa vracia k téme pitia a alkoholu. Tentoraz z pohľadu ženskej závislosti. A rovnako ako v prípade tragikomédie Úsmevy smutných mužov, ktorá vznikla podľa autobiografického bestselleru Jozefa Formánka, vychádza zo skutočných zážitkov. Tie na svojom blogu Zápisník alkoholičky zdieľala Michaela Duffková, ktorá za svoju autentickú spoveď získala cenu Magnesia Litera. V hlavnej úlohe podáva strhujúci herecký výkon Tereza Ramba. Ďalej hrajú Miloslav König, Martin Finger, Miroslav Hanuš, Jan Plouhar, Oskar Hes a Barbara Lukešová. Mladá, krásna a úspešná žena sa vydá, stane sa mamičkou a plánuje si budúcnosť. Vlastne jej nič nechýba, občas si dá jeden pohárik, niekedy aj dva. A potom už naozaj posledný. Až sa zrazu ocitá úplne na dne. Aké ťažké je problém s pitím si priznať? Prečo nie je prekážkou závislosti ani malé dieťa? Kde vziať silu sa liečiť a čo nasleduje potom? Hlavná hrdinka sa rozhodla nevzdať, nastúpiť liečbu a bojovať so svojím démonom aj o svoju rodinu. Podobný príbeh zažíva dnes prekvapivo mnoho žien, väčšinou v tajnosti. Autorka blogu a knižnej predlohy Michaela Duffková našla odvahu o svojej závislosti verejne hovoriť. „Pre mňa je ten film ešte čosi iné ako pre diváka. Keď ho vidím, vracia ma to do všetkých tých udalostí. Je to ťažké, ale vo chvíli, keď ma to ako človeka, o ktorom to je, do tých situácií vracia, je to ukazovateľom toho, ako veľmi dobre je to nakrútené a autenticky zahrané. Terka podala taký uveriteľný výkon, že aj moja rodina ma v nej videla,“ hovorí k filmu Duffková, ktorú stvárnila Tereza Ramba. Tá role obetovala viac ako kedykoľvek predtým, dokonca aj vlasy, aby spolu so svojou postavou prešla dramatickou premenou. „Vôbec sa mi nechcelo, ale cítila som, že je to potrebné. Dan je úžasný režisér. Netlačí na vás, ale v podstate vždy dostane, čo chce. Bola som šťastná, že mi vlasy konečne dorástli, ale zároveň je pre mňa práca dôležitejšia ako paráda, to je asi jasné,“ neľutuje Tereza Ramba.

Zobraziť viac

2D OR 15
2DOR

6. 8. utorok

K1
7,00 10:15
Viac info

Konči sa to nami | BABY kino

It ends with us; Justin Baldoni, 2024, verzie: ST jazyky: eng

Krátko po tom, čo si Lily (Blake Lively) otvorí kvetinárstvo, stretne očarujúceho neurochirurga Rylea. Vznikne medzi nimi intenzívne spojenie, no hoci je Lily čoraz viac zamilovaná, nedokáže ignorovať Ryleovu temnú stránku. Po tom, čo narazí na svoju prvú lásku Atlasa, sa jej vzťah s Ryleom obráti naruby a Lily si uvedomí, že musí objaviť vlastnú vnútornú silu a urobiť neľahké rozhodnutie, ktoré ovplyvní celý jej život.

Zobraziť viac

2D ST 12
2DST

13. 8. utorok

K2
7,00 10:15
Viac info

V mene cti | BABY kino

Une affaire d'honneur; Vincent Perez, 2023, verzie: ČT jazyky: fra

Paríž, 1887. Súboj je oficiálne zakázanou, ale stále bežnou praxou rozhodovania sporov a hájenia cti. Teda, ak ste muž. Podľa Marie-Rose Astié de Valsayre by to tak ale nemalo zostať. Odvážna a inteligentná žena sa rozhodne, že pôjde príkladom a postaví sa arogancii a nadradenosti mužov so zbraňou v ruke. Vyhľadá preto pomoc neprístupného a tvrdého majstra meča Clémenta Lacaza, ktorý práve v nerovnom súboji stratil mladého synovca. Spočiatku nepredstaviteľné spojenectvo sa pre obe rozdielne postavy stane nečakanou výzvou, v ktorej sa pretínajú záležitosti cti aj srdca. Film Vincenta Pereza inšpirovaný skutočnými udalosťami je iskrivým spojením historickej drámy a dobrodružného filmu ako zo starej školy.

Zobraziť viac

2D ČT 15
2DČT

20. 8. utorok

K2
7,00 10:15
Viac info

Zober ma na Mesiac | BABY kino

Fly Me to the Moon; Greg Berlanti, 2023, verzie: ST jazyky: eng

Kelly (Scarlett Johansson) je dravá newyorská marketérka a Cole (Channing Tatum) zase idealistický letový inžinier. Obaja pracujú na najväčšom vesmírnom projekte Apollo 11 – a neznášajú sa. Kým Kelly má na starosti napraviť obraz NASA v očiach verejnosti a o detaily vesmírnej vedy sa nezaujíma, Coleova misia je dostať prvých ľudí bezpečne na Mesiac a späť a je mu jedno, že jeho astronauti sú väčšie hviezdy ako Beatles. Keď však spolu začnú tráviť viac času, zistia, že k sebe cítia viac, než boli pôvodne ochotní si priznať. Americká vláda má však vesmírnej misii pochybnosti, a tak Kelly dostane príkaz zinscenovať falošné pristátie. Dokedy sa podarí Kelly toto tajomstvo pred Coleom utajiť? A ako ovplyvní ich vzťah? Zobraziť viac

2D ST 12
2DST

27. 8. utorok

K2
7,00 10:15