Slovenský film storočia (anketa Film.sk) | výstava

SLOVENSKÝ FILM STOROČIA

anketa mesačníka o filmovom dianí (nielen) na Slovensku - FILM.SK

Časopis Film.sk vyhlásil koncom minulého roka anketu Film.sk – slovenský film storočia a zavŕšil tak pomyselné oslavy storočnice slovenskej kinematografie, ktorú si Slovenský filmový ústav (SFÚ) pripomínal pri príležitosti stého  výročia od vzniku prvého slovenského dlhometrážneho hraného filmu Jánošík (1921) Jaroslava Siakeľa. Anketa, ktorej sa zúčastnilo jedenásť filmových vedcov a kritikov, ukázala, že kvalitné slovenské filmy nevznikli len v období 60. rokov minulého storočia, ale naprieč celou históriou i v súčasnosti.

x x x

Popri klasikách zo 60. rokov uspelo v ankete aj niekoľko nových snímok z posledného obdobia a množstvo filmov v rebríčku chýba. Sú horšie nakrútené, málo originálne, nudné, neaktuálne, poplatné dobe vzniku. Ďalšie, ktoré vznikli len nedávno alebo sú svieže aj po rokoch, sú autentické a zaujímavé aj na druhý a ďalší pohľad, kladú otázky a často neponúkajú odpovede, chýbajú v rebríčku tiež. Dôvod je zrejmý – jednoducho sa doň nezmestili a hlasujúci uprednostnili iné filmy. Lebo to je princíp podobných ankiet.

Keď sme oslovovali hlasujúcich, niektorých ten nápad veľmi nenadchol. Ako vyberiete z niekoľkých stoviek slovenských celovečerných hraných, dokumentárnych a animovaných filmov pre kiná od roku 1921 po rok 2020 desať? Pri formovaní ankety sme sa rozhodli, že vynecháme krátke filmy a výber zúžime na celovečerné filmy pre kiná bez delenia na hrané, dokumentárne a animované. Kritériá aj kľúč výberu sme nechali na hlasujúcich.

Každý hlasujúci vybral najskôr desať filmov, ktoré považuje za najlepšie alebo za natoľko zaujímavé, že by na ne rád upozornil, a zároveň ich zoradil od „najlepšieho“. Filmy sme podľa pozícií obodovali – najvyšší počet bodov získali snímky na prvom mieste, najnižší filmy na desiatom. Podľa počtu pridelených bodov vznikla kolekcia dvadsiatich filmov. Tú hlasujúci dostali v abecednom poradí, aby každý z nich zoradil filmy podľa svojich preferencií opäť od „najlepšieho“. Zostavy sa opäť obodovali systémom ako v prvom kole a súčet bodov dal konečný výsledok.

Anketu Film.sk – slovenský film storočia neberte, prosím, ako dogmu, ktorá nepripúšťa iné možnosti. Rovnako ani poradie filmov. Berte ju ako kolekciu výnimočných filmových diel, ktoré stojí za to vidieť. A ako snahu koncentrovane upozorniť, že výborné slovenské filmy nespočítate na prstoch jednej ani dvoch rúk. Je ich oveľa viac!

Matúš Kvasnička, šéfredaktor Film.sk

x x x

TOP 20 – SLOVENSKÝ FILM STOROČIA

1. 322 (1969, r. Dušan Hanák)
2.
 Kým sa skončí táto noc (1965, r. Peter Solan)
3.
 Obrazy starého sveta (1972, r. Dušan Hanák) 
4.
 Organ (1964, r. Štefan Uher) 
5. 
Slnko v sieti (1962, r. Štefan Uher) 
6. 
Drak sa vracia (1967, r. Eduard Grečner) 
7. 
Boxer a smrť (1962, r. Peter Solan)
8. 
66 sezón (2003, r. Peter Kerekes)
9.
 Vtáčkovia, siroty a blázni (1969, r. Juraj Jakubisko)
10. 
Neha (1991, r. Martin Šulík)

11.5 October (2016, r. Martin Kollar)
12. 
Kristove roky (1967, r. Juraj Jakubisko)
13. 
FREM (2019, r. Viera Čákanyová) 
14.
 Slávnosť v botanickej záhrade (1969, r. Elo Havetta) 
15.
 Všetko čo mám rád (r. Martin Šulík, 1992) 
16.
 Zbehovia a pútnici (1968, r. Juraj Jakubisko)
17.
 Vedľajšie zamestnanie: matka (1990, r. Eva Štefankovičová)
18.
 Kapitán Dabač (1959, r. Paľo Bielik)
19.
 Posledný autoportrét (2018, r. Marek Kuboš)
20. 
Krvavá pani (1980, r. Viktor Kubal)