10 rokov s Kinom Lumière

Kino Lumière otvorilo svoje brány verejnosti presne 5. septembra 2011. Svoje desiate výročie oslávime s divákmi narodeninovým víkendom pod názvom 10 rokov s Kinom Lumière od 3. do 5. septembra 2021. Počas neho uvedieme exkluzívnu pracovnú predpremiéru slovensko-českého filmu Zdeňka Jiráského Kryštof (2021), víťazný dokumentárny film z festivalu Sundance Summer of Soul (2021) a unikátnu projekciu digitálne reštaurovaného filmu Wima Wendersa Nebo nad Berlínom (1987) v 4K rozlíšení. Pripravené sú aj špeciálne projekcie pre deti s workshopom či besedami.

Názov kina reprezentuje návrat k podstate kinematografie a zároveň vyjadruje hold zakladateľom filmu. Spočiatku premietalo len v dvoch kinosálach K1 a K2 na prízemí, po 2 projekcie denne, z 35 mm filmových nosičov. Odvtedy prešlo mnohými zmenami v súlade s technologickým vývojom. Dnes denne uvádza 10 až 12 projekcií v štyroch digitalizovaných kinosálach na úrovni 2K, v kinosále K1 od tohto leta premieta vďaka novému projektoru v rozlíšení 4K.

Celková návštevnosť v Kine Lumière sa za desať rokov vyšplhala nad 712 000 divákov na viac než 25 000 projekciách. Najnavštevovanejším filmom sa stala Mladosť (2015) Paola Sorrentina, po nej nasledujú Divoké historky (2014) Damiána Szifrona a Parazit (2019), ktorý nakrútil Joon Ho Bong. Zo slovenských filmov divákov najviac zaujali snímky Sviňa (2020) Mariany Čengel Solčanskej a Rudolfa Biermanna, Čiara (2017) Petra Bebjaka a Masaryk (2016) Juliusa Ševčíka.

Kino sa sústreďuje na detského i seniorského diváka, uvádza inkluzívne projekcie pre deti s poruchou ADHD, realizuje vzdelávacie projekty Filmový kabinet i Filmový kabinet deťom, stálych divákov majú cykly Music & Film či Príbehy umenia. Jeho súčasťou je samostatná programová zložka Filmotéka – študijná sála SFÚ, ktorá prináša predovšetkým tituly zo zbierok Národného filmového archívu SFÚ. V priestoroch kina sa konajú medzinárodné filmové festivaly aj menšie prehliadky. V posledných troch rokoch pred pandémiou kino zaznamenalo vysokú návštevnosť projekcií, v rokoch 2017, 2018 a 2019 prekročila hranicu 100 000 divákov. Kino Lumière je prvým slovenským kinom, ktoré získalo Cenu slovenských filmových novinárov za dramaturgiu (2013), Cenu Europa Cinemas za najlepšiu dramaturgiu (2014) a ako najlepší klub ho ocenila Asociácia slovenských filmových klubov (2015).

Narodeninový víkend - program uvedený nižšie

Narodeninový víkend otvorí nový film Zdeňka Jiráskeho Kryštof (2021) o viere, nádeji a obeti. Film bude mať v Kine Lumière exkluzívnu pracovnú predpremiéru, do kín vstúpi až v druhej polovici októbra.

Špeciálnou projekciou bude aj uvedenie dokumentu Summer of Soul (2021) vo výbere dramaturga cyklu Music & Film Mira Ulmana. Nakrútený materiál ležal desaťročia v archíve, aby neskôr na festivale Sundance získal Veľkú ceny poroty za najlepší dokument a Cenu divákov.

Narodeninový víkend vyvrcholí unikátnou projekciou nadčasového filmu Wima Wendersa Nebo nad Berlínom (1987). Digitálne reštaurovaný film si budete môcť pozrieť vo výnimočnej technickej kvalite v rozlíšení 4K vďaka novému projektoru, ktorý Kino Lumière s finančnou podporou Audiovizuálneho filmu zakúpilo len toto leto.

Súčasťou programu budú aj projekcie pre detského diváka, pre staršie deti sa premietne nórsky rodinný film Útek cez hranice (2020) režisérky Johanne Helgeland. Uvedená bude aj zatiaľ posledná filmová adaptácia známeho detského románu Carla Collodiho Pinocchio (2020), ktorú nakrútil taliansky režisér Matteo Garrone v hlavnej úlohe s Robertom Benignim. Pre najmenšie deti je určená projekcia českého animovaného poviedkového filmu Maškrtné medvedie príbehy (2020), spojená s animovaným predfilmom Cez palubu! (2019) a s tvorivým workshopom pre deti po filme.

Počas víkendu budete mať tiež príležitosť pozrieť si v predpremiére film Klietka (2020) režiséra Seana Durkina, drámu v hlavnej úlohe s Judom Lawom, ktorá bude v premiére uvedená  ako záverečný film na aktuálne prebiehajúcom MFF Karlove Vary, a tiež film Ešte máme čas (2020), režijný debut herca Vigga Mortensena. DPripomenieme si tiež filmy z rebríčka najnavštevovanejších titulov za dosiaľ celú desaťročnú históriu Kina Lumière. Ide o snímky Mladosť (2015) Paola Sorrentina, Divoké historky (2014) Damiána Szifrona a Parazit (2019), ktorú nakrútil Joon Ho Bong.

Viac info

Mladosť | 10. narodeniny: TOP 3

Youth; Paolo Sorrentino, 2015, verzie: ČT , OR

Po talianskej Veľkej nádhere prichádza Paolo Sorrentino s anglicky nahovorenou snímkou a medzinárodným hviezdnym obsadením. Film nás tentokrát zavedie do prostredia luxusného alpského kúpeľného hotela v švajčiarskych Alpách. Fred Ballinger a Mick Boyle, dvaja starí priatelia, sú tu, ako každý rok, na liečení. Tento rok sa tu Fred lieči pod dozorom svojej dcéry a medzi liečebnými kúrami s Mickom spomínajú na svoje pestré životy ako hudobného skladateľa a filmového režiséra a uvažujú – o živote, starobe, mladosti, kráse, kreativite…skrátka o všetkom čo zaháňa myšlienky na blízky koniec. Zobraziť viac

2D Stream 2D+4K ČT OR 15
Viac info

Kryštof | 10. narodeniny: Exkluzívna pracovná predpremiérová projekcia

Kryštof; Zdeněk Jiráský, 2021, verzie: OR : slk

Mladý Kryštof žije na konci 40. rokov minulého storočia v komunite mníchov v pohraničí a zdieľa s bratmi ich život v pravde. Do kláštora odišiel, aby utiekol pred svetom, teraz musí utekať, aby si zachránil holý život. Slovenský film Kryštof vychádza zo skutočných udalostí – jeho východiskom je tzv. akcia K z apríla 1950, počas ktorej komunistický režim prepadol a obsadil mužské kláštory vo vtedajšom Česko-Slovensku. Kryštof utiekol k mníchom nielen pre svoju vieru v Boha, ale aj pre konflikty s otcom a politické pomery po februárovom prevrate. Popri mníšskom živote sa venuje prevádzačstvu – je jedným z posledných článkov v reťazi, ktorou sa prenasledovaní komunistickým režimom dostávajú cez hranice do Nemecka. Pri jednom z nočných návratov do kláštora je svedkom brutálneho zásahu policajných zložiek proti skupine študentov a tej istej noci je zároveň zlikvidované aj spoločenstvo mníchov, v ktorom žil. Miesto, do ktorého vkladal svoje nádeje a vieru, je zničené. Kryštofov zúfalý útek rozvrátenou vysídlenou krajinou je miestopisom vtedajšieho Česko-Slovenska aj márnym hľadaním internovaných bratov. Kryštof sa stáva štvancom, no v jeho beznádejnej situácii mu poskytne pomoc mladá žena Johana na šumavskom statku. Jej rodina odmietla kolektivizáciu – otec spáchal samovraždu a brata poslali na nútené práce do bane. Johana ukryje Kryštofa v stodole, ale vo chvíli, keď obidvaja začínajú vnímať nádej a vzájomnú blízkosť, komunisti násilne obsadia jej hospodárstvo. Teraz majú poslednú šancu prejsť cez ešte „nezadrôtovanú“ hranicu... „Kryštof je príbehom jedného chlapca, ktorý v zlých časoch na zlom mieste hľadá svoje miesto pod slnkom,“ hovorí režisér Zdeněk Jiráský, držiteľ Českého leva za film Poupata. „Je tiež pripomienkou akcie K a tragických 50. rokov, keď sa ľudia v Česko-Slovensku stali väzňami vo vlastnej krajine. Pripomienkou zabudnutých osudov našej nedávnej histórie, prejavov bezprávia a ,spustenej‘ železnej opony, ktorá zapríčinila smrť stoviek ľudí.“ Titulnú pieseň a hudbu k filmu zložila oceňovaná slovenská speváčka Katarína Máliková (víťazka Radio Head Awards 2016). Zobraziť viac

2D OR 15
Viac info

Útek cez hranice | 10. narodeniny: deťom

The Crossing | Flukten over grensen; Johanne Helgeland, 2020, verzie: SD , ČT , OR : slk, nor

Rodičia súrodencov Gerdy a Otta sú aktívni v nórskom hnutí odporu. Jedného dňa pred Vianocami roku 1942 ich zatknú a ich deti sú ponechané svojmu osudu. Zakrátko objavia v pivnici dve židovské deti, ktoré tam ich rodičia ukrývali. Je na nich, aby dokončili, čo ich rodičia začali a pomohli Sarah a Danielovi prekročiť hranice do neutrálneho Švédska. Nebude to však jednoduché… Film rozpráva o dôvere, neochvejnej lojalite a veľkej odvahe, ktorú je možné objaviť aj u tých najmenších detí. Zobraziť viac

2D Stream SD ČT OR 7
Viac info

Klietka | 10. narodeniny: predpremiéra

The Nest; Sean Durkin, 2021, verzie: ČT : eng

S vidinou ľahko nadobudnutého bohatstva v Londýne koncom 80. rokov 20. storočia opúšťa obchodník Rory (Jude Law) svoj pohodlný život v USA a presúva sa s celou rodinou do prenajatého veľkolepého sídla na anglickom vidieku. Aj keď má jeho žena Allison (Carrie Coon) svoje pochybnosti, urobí čo sa od nej očakáva, a nasleduje muža do cudzej zeme. Roryho životný sen - uskutočniť výnosný obchod a dostať sa na najvyššie stupne spoločenského rebríčka - je na dosah a on je ochotný prinášať stále väčšie obete na úkor celej rodiny i priateľov. Veci sa postupne vymykajú kontrole a rodinná idylka začína vŕzgať tak ako parkety starého domu. Film bol uvedený na tohoročnom záverečnom ceremoniáli MFF Karlovy Vary. Zobraziť viac

2D Stream ČT 15
Viac info

Divoké historky | 10. narodeniny: TOP 3

Relatos salvajes; Damián Szifron, 2014, verzie: ČT

Každému raz rupnú nervy... alebo šesť divokých historiek, ktoré spája téma pomsty a drobných i väčších nespravodlivostí či krívd. Človek sa im nedokáže brániť, ak nechce prekročiť hranice zákona, či dobrých mravov. Ale čo je veľa, to je veľa. Hrdinovia filmu sa v rôznych situáciách dostávajú do bodu, kedy im dochádza trpezlivosť. Rozhodnú sa vziať osud do vlastných rúk a s ľudskou malosťou, byrokraciou, či vypočítavosťou si to vybavia s intenzitou rozzúreného zvieraťa. Túto výnimočnú čiernu komédiu koprodukovali bratia Almodóvarovci a priniesli do kín film o tom, že nervy raz môžu rupnúť naozaj každému. Pocity hnevu sú v ňom vyobrazené univerzálne, rovnako ako uvoľňujúci účinok smiechu, ktorý sa dostaví pri každom zo šiestich prekvapivých rozuzlení. Bystro vystavaná spoločenská kritika, pri ktorej sa divák z chuti nasmeje, aj keď vie, že za všetkým predsa len stojí krutá pravda. V Divokých historkách sa stretávajú uznávaní herci, ktorí spolu doteraz na striebornom plátne spoločne neúčinkovali, herci z nezávislých filmov, alternatívneho divadla a televízie. Zobraziť viac

2D Stream ČT 12
Viac info

Summer of Soul | 10. narodeniny: Music & Film

Summer of Soul (...Or, When the Revolution Could Not Be Televised); Ahmir „Questlove“ Thompson, 2021, verzie: ST : eng

Film, ktorý režíroval Ahmir „Questlove“ Thompson, s podtitulom odkazujúcim na báseň a pieseň Gila Scotta-Herona The Revolution Will Not Be Televised (Revolúcia sa nebude vysielať v televízii) – populárny slogan hnutia Black Power v USA 60. rokov –, získal na tohtoročnom festivale v Sundance Veľkú cenu poroty za najlepší dokument a Cenu divákov. Zachytáva prelomovú udalosť v afroamerickej histórii i kultúre, ktorá sa konala v tom istom lete 1969 ako slávny Woodstock. The Harlem Cultural Festival však netrval tri dni, ale celých šesť týždňov. Filmármi nakrútený materiál z Mount Morris Parku (dnešný Marcus Garvey Park) však nikto nikdy nevidel a celé desaťročia ležal zabudnutý v archíve. Film je režijným debutom amerického hudobníka, skladateľa, hudobného žurnalistu, bubeníka a frontmana hip-hopovej kapely The Roots, producenta hudobníkov ako Elvis Costello, Erykah Badu, Jay-Z či Amy Winehouse. Vďaka nemu sa na plátne objavia nikdy nevidené živé vystúpenia hudobných legiend, akými sú Stevie Wonder, Nina Simone, Sly & The Family Stone, Gladys Knight & The Pips, Mahalia Jackson, B. B. King, The 5th Dimension a mnohých ďalších. Režisér do filmu ale nevybral najväčšie hity, sústredil sa na najzaujímavejšie momenty, napríklad 19-ročného Stevieho Wondera hrajúceho sólo na bicie. Prekladané sú i texty piesní! Zobraziť viac

2D ST 12
Viac info

Pinocchio | 10. narodeniny: deťom

Pinocchio; Matteo Garrone, 2020, verzie: SD , ČD : ita

Filmová adaptácia známeho detského románu Carla Collodiho Pinocchiove dobrodružstvá, ktorý vyšiel prvý raz v roku 1883. Matteo Garrone sa vracia späť ku koreňom tohto príbehu. V prelomovom hranom filme natočenom v úchvatných talianskych lokáciách vytvoril Garrone pestrý fantastický svet plný tajomstiev a zázrakov, radostných, vtipných i dojímavých okamihov. Roberto Benigni v úlohe rezbára si rýchlo uvedomí, že nevystrúhal obyčajnú bábku, pretože drzý Pinocchio, ako ho pomenuje, vie hovoriť behať a jesť ako akýkoľvek iný chlapec. Geppetto ho vychováva ako vlastného syna, avšak Pinocchio ho nie vždy poslúcha... (zdroj: Febiofest) Zobraziť viac

2D SD ČD MP
Viac info

Maškrtné medvedie príbehy | 10. narodeniny: deťom

Mlsné medvědí příběhy; Alexandra Májová, Kateřina Karhánková, 2020, verzie: SD : slk

Jeden je veľký a druhý krpatý. Ten veľký, to je Nedvěd a ten malý sa volá Miška. Sú to medvede a sú stále hladné. Spolu podnikajú tie najbláznivejšie dobrodružstvá, aby si čo najjednoduchšie naplnili večne hladné brušká. V poviedkovom filme Maškrtné medvedie príbehy riešia zvlášť súrne záležitosti. Uvidíte, ako sa títo zábavní chlpáči zoznámili, ako spolu varia alebo ochutnávajú hľuzovky, ako v lete slávia Vianoce, lebo tie skutočné každú zimu prespia, aj ako sa udobrujú po medvedej hádke. Dokonca ich čaká obrovská hostina, kam dorazia medvede z celého sveta. Príbehy plné vtipu, dobrodružstiev a ponaučení ocenia tak najmenší diváci, ako aj ich starší súrodenci a rodičia. Takže hurá na medvede! + predfilm: Cez palubu!
réžia: Filip Pošivač, Barbora Valecká, 3esko, Slovensko, 2019, 12 min
Krátky nemý animovaný pilotný film pripravovanej série pre deti sa pohráva s biblickým príbehom o arche, v ktorej mal Noe zhromaždiť páry niektorých zvierat, aby ich zachránil pred istým vyhynutím, no tvorcovia tu pridávajú drobný bonus – zvierací pár, ktorý by Noe určite zachrániť nechcel. Tvorí ho spomalený chameleón a prekvapivo rýchly a vrtký kivi. Zobraziť viac

2D Stream SD MP
Viac info

Ešte máme čas | 10. narodeniny: predpremiéra

Falling ; Viggo Mortensen, 2020, verzie: ČT : eng

Viggo Mortensen sa objaví v hlavnej úlohe svojho režijného debutu inšpirovanom vlastným detstvom a dospievaním. Liberálny John žije v slnečnej Kalifornii obklopený milujúcou rodinou, ďaleko od provinčných hodnôt tvrdého a homofóbneho otca (Lance Henriksen). Vo chvíli, kedy sa u otca objavia príznaky stareckej demencie, cíti John povinnosť prekonať krivdu minulosti a postarať sa o neho. Úprimná dráma o odpúšťaní, zodpovednosti a krehkosti rodinných vzťahov, ktorá zažiarila vo výbere MFF Cannes, Toronta alebo Sundance, nám pripomenie, že povedať si to najdôležitejšie treba včas. Zobraziť viac

2D Stream ČT 12
Viac info

Parazit | 10. narodeniny: TOP 3

Gisaengchung; Joon Ho Bong, 2019, verzie: ČT : kor

Čierna komédia sleduje chudobnú, ale prefíkanú štvorčlennú rodinu, ktorá sa rozhodne infiltrovať do bohatej domácnosti biznismena Parka. Čo sa môže stať, keď sa stretnú dva odlišné svety? Originálne dielo majstrovsky pracuje s prvkami trileru, drámy ale aj satiry a prináša vtipný a nepredvídateľný divácky zážitok. Film získal Zlatú palmu na tohtoročnom festivale v Cannes. Mnohí ho označili za najzábavnejšieho víťaza festivalu v Cannes od obdobia Pulp Fiction.
{Cannes 2019: Zlatá palma}
{Oscar 2020: Najlepší film, Najlepší pôvodný scenár, Najlepšia réžia}
a mnohé ďalšie ocenenia
Zobraziť viac

2D Stream ČT 15
Viac info

Nebo nad Berlínom | 10. narodeniny: reštaurovaná klasika 4K

Der Himmel über Berlin; Wim Wenders, 1987, verzie: ST , ČT : deu

Metafyzická úvaha o tom, čo to znamená byť človekom, o láske, detstve, ale aj o pamäti mesta a o rozdelenom Berlíne v období tesne pred pádom Berlínskeho múru. Dvaja anjeli pozorujú z výšky obyvateľov veľkomesta a načúvajú ich trápeniam ale aj radostiam. Ale čo keď jeden z nich zatúži po tom, vnímať svet ako človek? Wenders venoval svoj film o padlých anjeloch trom veličinám svetovej kinematografie (padlým anjelom, ako sú označení vo filme) – Jasudžirovi Ozuovi, Françoisovi Truffautovi a Andrejovi Tarkovskému. Zobraziť viac

2D 2D+4K ST ČT 15