European Cinema Night 2021

9.12.2021

Približne 80 európských kín, členovia European Cinemas, sa aj tohto roku zapoja do štvrtého ročníka podujatia European Cinema Night. Medzi nimi nebude chýbať ani kino Lumière.

Cieľom projektu European Cinema Night je oslava rozmanitosti európskej filmovej kultúry a upriamenie pozornosti na výnimočné filmy, ktoré získali podporu MEDIA z programu Kreatívna Európa v posledných dvoch rokoch. Organizuje ho medzinárodná sieť kín Europa Cinemas s Kreatívnou Európou, ktorej podprogram MEDIA primárne podporuje distribúciu európskych filmov mimo krajiny svojho vzniku.

Viac info

European Cinema Night by Kino Lumière: Leto 85 / ONLINE Kino doma

Summer 85; François Ozon, 2020, verzie: ČT : fra

V lete roku 1985 znejú z rádií a kaziet The Cure, Bananarama a Rod Stewart. Šestnásťročný Alexis stretáva staršieho, charizmatického a tajomného Davida. Začína priateľstvo plné plavieb na mori, výletov na motorke, nocí bez spánku, slobody a spoznávania dospelého sveta. Zážitky rýchlo naberajú na intenzite, až sa všetko osudovo zvrtne a Alexis sa stáva hlavným podozrivým v policajnom vyšetrovaní... Režisér François Ozon sa vracia ku koreňom majstrovsky vyrozprávaných príbehov, a v tomto prípade nám dokonale sprostredkuje atmosféru polovice osemdesiatych rokov. Zobraziť viac

2D Stream ČT 15