Cena Publika LUX 2022

Vyberte víťaza diváckej ceny LUX, ktorú udeľuje Európsky parlament a Európska filmová akadémia. Cieľom Ceny publika LUX je podporiť európsku tvorivosť a rozmanitosť.

O víťazovi môžete rozhodnúť aj vy, hlasovaním do 25. 5. 2022 na stránke luxaward.eu.

Nominované filmy

Utiecť Quo vadis, Aida? Veľká sloboda

Kým filmy Utiecť a Quo vadis, Aida? sa dostali do slovenskej kinodistribúcie a sú pravideľnou súčasťou programu nášho kina, film Veľká sloboda sa premietal len v októbri 2021 v rámci Filmového festivalu inakosti 2021, ale vďaka iniciatíve Európskeho parlamentu a siete kín Europa Cinemas sa v kinách naprieč Európou uskutoční špeciálny filmový večer, počas ktorého bude možné film opätovne vidieť na bezplatnej projekcii - dňa 31. 3. 2022 o 19:00. Po premietaní bude nasledovať priamy prenos diskusie s tvorcami.

LUX – Európska filmová cena publika (skrátene: Cena publika LUX) vznikla v roku 2020 a každoročne ju udeľuje Európsky parlament a Európska filmová akadémia v partnerstve s Európskou komisiou a Europa Cinemas. Táto cena nadväzuje na Filmovú cenu LUX, ktorú v roku 2007 začal udeľovať Európsky parlament na znak svojej angažovanosti na poli kultúry, a na cenu European Film Academy’s People’s Choice Award. Podobne ako pôvodná Filmová cena LUX má za cieľ kultúrne prepájať Európu tým, že upozorňuje na filmy, ktoré sa venujú ústredným témam európskej verejnej diskusie. Takisto má podporovať záujem občanov o politické dianie tým, že dáva európskym divákom príležitosť aktívne sa zapojiť a hlasovať za svoj obľúbený film.