EOS: Hopper – americká love story | Príbehy umenia

Príbehy umenia 

V rámci cyklu Príbehy umenia premietneme 25.4. o 18:00 v Slovenskej národnej galérií (Riečna 1) dokumentárny film o tvorbe a živote slávneho amerického výtvarníka Edwarda Hoppera. Edward Hopper patrí, z pohľadu kritikov i širokej verejnosti, k najuznávanejším americkým maliarom. To s akou citlivosťou a zmyslom pre detail dokázal zachytiť každodenný americký život, ovplyvnilo obrovské množstvo umelcov ako Mark Rothko či Banksy, fotografov, hudobníkov i filmárov ako Alfred Hitchcock a David Lynch. Režisér Phil Grabsky vo filme EOS: Hopper – americká love story prináša jedinečný pohľad na Hopperovo dielo. Skúma jeho vzťah k architektúre a prírode avšak primárne sa zameriava na Hopperov obdiv k manželke Jo, ktorá pre neho predstavovala oporu v súkromnom živote a kľúčovú inšpiráciu v umeleckej kariére.

Film EOS: Hopper - americká love story premietame v rámci cyklu Exhibition on Screen, ktorý je najväčším producentom v oblastí filmov o výtvarnom umení.

Viac info

EOS: Hopper – americká love story | Príbehy umenia

Hopper: An American Love Story; Phil Grabsky, 2022, verzie: ČT : eng

Edward Hopper patrí, z pohľadu kritikov i širokej verejnosti, k najuznávanejším americkým maliarom. To s akou citlivosťou a zmyslom pre detail dokázal zachytiť každodenný americký život, ovplyvnilo obrovské množstvo umelcov ako Mark Rothko či Banksy, fotografov, hudobníkov i filmárov ako Alfred Hitchcock a David Lynch. Režisér Phil Grabsky vo filme EOS: Hopper – americká love story prináša jedinečný pohľad na Hopperovo dielo. Skúma jeho vzťah k architektúre a prírode avšak primárne sa zameriava na Hopperov obdiv k manželke Jo, ktorá pre neho predstavovala oporu v súkromnom živote a kľúčovú inšpiráciu v umeleckej kariére. Zobraziť viac

2D ČT 12