Posledný víkend v SNG

V priebehu tohto (3. - 4. februára 2024) víkendu realizujeme posledné predstavenia v kinosále Slovenskej národnej galérie pod hlavičkou Kino Lumiere x SNG (Riečna 1, Bratislava). 

Otvorením zrekonštruovaných priestorov Kino Lumière končí premietania v kinosále Slovenskej národnej galérie (SNG), ktorá sa stala domovom kina počas jeho zatvorenia. Pod značkou Kino Lumière x SNG sa zrealizovalo vlani 342 verejných predstavení, ktoré navštívilo takmer 13 000 divákov. V januári sa konalo ďalších 38 predstavení s návštevnosťou 2 141 divákov. Slovenskej národnej galérii sme nesmierne vďační, že nám počas rekonštrukcie Kina Lumière poskytla svoju kinosálu. Išlo o výnimočnú spoluprácu po pracovnej i ľudskej stránke, veľmi si ju vážime a veríme, že čoskoro na ňu nadviažeme novými spoločnými projektmi. 
Posledné projekcie pod značkou Kino Lumière x SNG sa na Riečnej 1 uskutočnia cez víkend 3. a 4. februára.

 

Viac info

Chlapec a volavka | novinka (titulky)

Kimitachi wa dô ikiri ka; Hajao Mijazaki, 2023, verzie: ČD , ČT : jpn, ces

Dospievajúci chlapec Mahito sa s oteckom presťahuje na vidiecke sídlo ďaleko od hektického Tokia. V novom domove sa zoznámi so svojráznou hovoriacou volavkou, ktorá ho láka na preskúmanie záhadnej opustenej veže. V nej Mahito objaví magický svet, ktorému vládne tajomný starec. Na ceste za poznaním sa stretne so statočným dievčaťom Himi, armádou papagájov aj roztomilými stvoreniami Warawara. Majster animácie Hajao Mijazaki (Môj sused Totoro, Cesta do fantázie a Princezná Mononoke) sa vo svojom poslednom filme opäť vydáva za hranice fantázie a snov, odkiaľ prináša najočakávanejší animovaný film posledných rokov. Film Chlapec a volavka má autobiografické črty. Napríklad hlavný hrdina, Mahito Maki, je modelovaný podľa Mijazakiho detstva. Mijazakiho otec, podobne ako Mahitov, bol zamestnaný v spoločnosti zaoberajúcej sa výrobou komponentov bojových lietadiel. A Mijazakiho rodina sa musela počas vojny evakuovať z mesta na vidiek.

⑫ násilie, strach

V kinosálach K1 a K2 premietame tento film v obrazovom rozlíšení 4K. Zobraziť viac

2D ČD ČT 12
Viac info

Pozor, padá SNG!

Pozor, padá SNG!; Jana Durajová, Lena Kušnieriková, 2023, verzie: OR , AT : slk

Kafkovský proces rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie trval viac ako desať rokov. Príliš dlho sa zdalo, že svetlo na konci tunela a dokončenie stavby ostane v nedohľadne. Celé tie roky riaditeľka galérie Alexandra Kusá spolu so svojím otcom, architektom rekonštrukcie a kolegyňami a kolegami bojovali za to, aby sa slovenskej spoločnosti splnil sen o modernej kultúrnej inštitúcii. Šialená horská dráha plná politických úskalí, meškajúcich povolení a bojov so stavebníkmi priviedla Alexandru viackrát k pochybnosti, či jej úsilie má vôbec zmysel. Zobraziť viac

2D OR AT 12
Viac info

Bastard | novinka

Bastarden; Nikolaj Arcel, 2023, verzie: ČT : dan

V roku 1755 sa zbedačený kapitán Ludvig Kahlen vydáva dobyť drsné a nehostinné dánske vresoviská so zdanlivo nemožným cieľom: vybudovať tu v mene kráľa kolóniu. Výmenou za to získa pre seba vytúžené kráľovské meno. Jediný vlastník tejto oblasti, bezohľadný Frederik de Schinkel, je však arogantne presvedčený, že krajina patrí len jemu. Keď sa de Schinkel dozvie, že jeho slúžka Anna Barbara a jej manžel utiekli, aby sa ukryli u Kahlena, privilegovaný a zlomyseľný majiteľ vresoviska prisahá pomstu a robí všetko pre to, aby kapitána vyhnal. Kahlen sa nedá odradiť a pustí sa do nerovného boja - riskuje nielen svoj život, ale aj život rodiny utečencov, ktorá sa okolo neho zoskupila. Šiesty celovečerný film Nikolaja Arcela je vynikajúcou historickou drámou s viacerými silnými stránkami, z ktorých asi najmenej prekvapujúca je tá najpresvedčivejšia. Je to charizma starej školy, ktorá vyžaruje z plátna vďaka Madsovi Mikkelsenovi v úlohe muža, ktorého mlčanlivú povahu a drsnú odvahu podrobujú skúške všetky možné ťažkosti, ktoré ho mohli v Dánsku 18. storočia postihnúť.

⑮ násilie, sex

Zobraziť viac

2D ČT 15
Viac info

Tonko, Slávka a kúzelné svetlo | deťom

Tonko, Slávka a kúzelné svetlo; 2023, verzie: OR , AT : slk

Jedenásťročný Tonko má jedinečnú vlastnosť – od narodenia svieti. Jeho príliš starostliví rodičia sa ho snažia držať doma, aby ho ochránili pred vonkajším svetom. Keď sa do ich domu pred vianočnými prázdninami nasťahuje tajuplná Slávka, Tonkov svet sa obráti naruby. Získava prvú naozajstnú kamarátku a vydáva sa s ňou na dobrodružné pátranie po pôvode záhadných chumáčikov tmy, ktoré vysávajú z ich domu slnečný svit. Tonko, Slávka a kúzelné svetlo je film o tom, aké je to byť iný, príbeh o priateľstve a fantázii, o svetle a tme. Zobraziť viac

2D OR AT 7
Viac info

Prvý deň môjho života

Il primo giorno della mia vita; Paolo Genovese, 2023, verzie: ČT : ita

Záhadný muž dáva štyrom cudzincom na pokraji samovraždy šancu zistiť, aké by to na svete bolo bez nich. Hviezdne obsadený film Prvý deň môjho života je podmanivý príbeh o láske a zmysle života od režiséra hitu Úplní cudzinci (2016) Paola Genoveseho. Štyria ľudia z rôznych spoločenských vrstiev majú jedno spoločné - stratili nádej, že ešte niekedy budú šťastní. Vo chvíli, keď sa ocitnú na úplnom dne, stretnú tajomného muža, ktorý im ponúkne dohodu: jeden týždeň na to, aby zistili, aký by bol svet bez nich, a dostali tak druhú šancu. Každý z nich sa vydáva na svoju vlastnú intímnu cestu nočným Rímom. Nájdu silu začať odznova napriek tomu, že sa všetko okolo nich rúca? Nájdu nový zmysel života a dokážu si ho opäť zamilovať?

⑮ strach

Zobraziť viac

2D ČT 12
Viac info

Anatómia pádu | {Európsky film roka 2023}

Anatomy of a Fall | Anatomie d'une chute; Justine Triet, 2023, verzie: ČT : fra

Úspešná spisovateľka Sandra (Sandra Hüller) žije so svojím manželom Samuelom a jedenásťročným, čiastočne nevidiacim synom Danielom v odľahlej chate vo francúzskych Alpách. A zatiaľ čo Sandra pracuje na svojom ďalšom románe, Samuel renovuje ich priestranné obydlie. Jedného dňa však Daniel nájde pri návrate z venčenia ich psa otca na zemi pred chatou mŕtveho v kaluži krvi. Bola to samovražda, nešťastná náhoda alebo má manželovu smrť na svedomí Sandra, ktorej tvrdohlavá povaha z nej robí hlavnú podozrivú? Verejné vyšetrovanie prípadu odkrýva nielen okolnosti samotnej smrti, ale aj intímne a znepokojujúce detaily ich búrlivého vzťahu. Justine Triet natočila napínavú rodinnú drámu, ktorá vďaka rafinovane vystavanému scenáru, nápaditej réžii a vynikajúcim hereckým výkonom získala na MFF v Cannes najvyššie ocenenie Zlatú palmu. Justine Triet je tak po Jane Campion (Piano) a Julie Ducournaur (Titán) treťou režisérkou, ktorá získala toto ocenenie. Sandra Hüller získala Európsku filmovú cenu pre najlepšiu herečku za film Toni Erdmann (2016). Zobraziť viac

2D ČT 12